Recenze: mentoring flipování nemovitostí od Juraje Sutorise

written by Tomas M. 146 days ago

První workshop v rámci mentoringu probíhal tak, že se první hodinu každý zúčastněný představoval, říkal proč přišel a co jsou jeho životní dilemata. Na jednu stranu je to fajn pro lidi, kteří chtějí najít nové kamarády se kterými si budou mít co říct, na druhou stranu to je úplně k ničemu pro asociály jako jsem já :)

Následoval blok, kde jsme se hned v začátku dozvěděli, že pořadatelé kurzu jsou bývalý feťák a bývalý recidivista (alespoň tak jsem to pochopil). Nikoho neodsuzuju, Juraj i Maxim jsou podle mě v pohodě, jen to byla docela překvapivá informace a dokážu si představit, že by při znalosti těchto faktů leckdo kurz nezaplatil.

Vzhledem k ceně, která byla 150 000 kč, a pro další účastníky má být ještě vyšší, bych očekával, že přednášející na workshopu budou mít předem připravenou alespoň nějakou základní prezentaci v powerpointu, nebo alespoň předem daný přehled toho, co je potřeba říct, a co je potřeba probrat a že to proberou. Nic takového jsem nezaznamenal a z mého pohledu se workshop nesl spíše v improvizačním duchu. Ale spousta zajímavých informací určitě bylo řečeno, a taky byla příležitost se ptát, což jsem intenzivně dělal.

Nejvíc jsem trpěl v bloku "naceňování nemovitostí" který byl po obědě. Doufal jsem, že se naučíme, jak naceňovat (např. stahovat cenové informace o prodejích z katastru atd), místo toho vždycky jen ukázali LV nemovitosti, účastníci workshopu hádali kolik by asi mohla být tržní hodnota, dokud se někdo z nich netrefil, a pak bylo řečeno za jak málo MI Estate podíl koupila, a ten kdo se trefil dostal knihu. Úplně promarněná hodina a půl.

Z workshopu jsem si odnesl tyhle dojmy (některé mohou být mylné, a možná jsem jen chvílemi nedával pozor). Vycházím z věcí, které byly označené jako Témata v propagačním mailu, na základě kterého jsem workshop objednal a které považuju za slíbené:
- nebyly úplně vysvětleny principy spoluvlastnictví (že když mám čtvrtinu, je to ideální čtvrtina z každé cihly), práva a povinnosti, předpokládalo se, že to známe.
- nebylo příliš času věnováno morální stránce věci (ocenil bych podívání o tom, že spoluvlastníci můžou být lidi s různými problémy, a že kromě toho že je dokážeme oškubat a vysoudit z nich neoprávněné obohacení, tak jim správným přístupem můžeme taky docela pomoct)
- nedozvěděl jsem se, jak vybrat správného advokáta, čekal jsem nějaký konkrétní návod
- nedozvěděl jsem se, jak konkrétně postupovat při prodeji když jsem flipař, opět jsem očekával nějaký alespoň základní vícebodový návod, na můj přímý dotaz jsem ale dostal odpověď, že to je individuální a záleží případ od případu, a že to bude řešeno až budeme mít portfolia
- nedozvěděl jsem se toho moc o legislativě (podílů, celků), ale vlastně ani nevím co si pod tím představit
- nedozvěděl jsem se, jak sehnat kapitál na další investice do nemovitostí, maxim jen uvedl svůj příklad, že si půjčil
- nedozvěděl jsem se, jak jednat se složitějším majitelem, nájemcem, spoluvlastníkem, opět jsem čekal nějaké návody v bodech
- nedozvěděl jsem se, jak vyjednat snížení kupní ceny po telefonu
- nedozvěděl jsem se, jak řešit právní záležitosti (v podstatě jsem z toho pochopil jen to, že to musí řešit advokát, a já se nemusím starat). Ani jsem si neodnesl seznam konkrétních judikátů, které můžeme využívat a které údajně ne každý soudce zná, tudíž je nebude znát ani můj dobrý advokát. (ukázat judikáty bylo slíbeno na úvodní schůzce před workshopem)

Odpovědi na spoustu těchto otázek do určité míry znám, jen jsem čekal, že když byly prezentovány v mailu či přislíbeny, budou diskutovány takovým způsobem, abychom si mohli odnést nějaké nové praktické znalosti.

Obecně jsem zatím s mentoringem spokojený, budou další workshopy a bude spousta příležitostí další věci probrat. Prozatím jsou dvě hvězdy adekvátní, víc ukáže čas.

Tomas M.

(c) 2024, Tomas M